Proiecte

CODE Kids

Proiectul CODE Kids – Programează viitorul comunității tale! crește sub umbrela CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Biblioteci publice din 22 de județe ale României sunt implicate direct în implementarea acestuia, prin personalul angajat și spațiile deținute.

Începând cu 2021 sunt deschise oportunități de înființare de cluburi CODE Kids de orice cetățean cu spirit civic, provenind din orice domeniu, care poate pune la dispoziție un spațiu sau este deschis către o colaborare cu biblioteca publică locală din comunitatea sa.
Mai multe informații aici: www.codekids.ro

Perioada: Ianuarie 2018- Decembrie 2023|Parteneri: Romanian-American Foundation, Asociația Etic, Institutul Aspen Romania, bibliotecile publice din România | Donatori: CEZ Vânzare, Societe Generale Global Solution Centre | Buget: 885,000 USD Detalii

Ora să ȘTIM

Ora să ȘTIM este o inițiativă națională care are drept obiectiv stimularea interesului copiilor din mediul rural pentru lectură și alte subiecte din aria ȘTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Proiectul este implementat cu ajutorul bibliotecarilor din bibliotecile publice aflate în zonele rurale din România și Republica Moldova. Aceștia susțin ateliere Ora să ȘTIM în mod periodic pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani. În timpul atelierelor, copiii ascultă fascinați povești interactive și realizează mici experimente din domeniul ȘTIM.

Proiectul Ora să ȘTIM este prezent în peste 250 de localități din România și Republica Moldova, majoritatea din zone rurale, și este parte a inițiativei internaționale Volunteer Readers.

Perioada: Octombrie 2018- Iunie 2020| Buget: 77,400 EUR  | Parteneri: 250 de biblioteci publice din România și Republica Moldova | Cu susținerea: Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM)Asociația OvidiuRoInstitutul Goethe BucureștiBookster | Finantator: Deutsche Telekom Stiftung Detalii

Learning circles in libraries

Obiectivul principal al proiectului Learning circles in libraries este de a îmbunătăți şi de a extinde complexitatea şi eficiența oportunităților educaționale pentru cursanții adulți, prin facilitarea accesului la conținutul online util, studiul eficient și îmbunătățirea abilităților de învățare pe tot parcursul vieții.

Cercul de învățare este facilitat de către un bibliotecar și se va ține în incinta bibliotecilor publice. Cursurile gratuite, online, utilizate în cercurile de învățare sunt utilizate pentru  a sprijini abilitățile digitale și abilitățile de lucru / academice. Această metodologie a fost concepută pentru a atenua multe dintre problemele cu care se confruntă cursanții ce vor să urmeze cursuri online, adică lipsa de motivație, bariere digitale și izolare socială.

Perioada: Septembrie 2018- August 2021 | Buget: 370,680 EUR | Finanțator: Erasmus+, Acțiunea Parteneriate strategice

BIBLIOTECILE PUBLICE CA HUB-URI PENTRU CETĂȚENIE ACTIVĂ

6 biblioteci din România, Republica Moldova și Ucraina au început proiectul „Bibliotecile publice ca hub-uri pentru cetățenie activă”, implementat de Fundația Progress, cu sprijinul Black Sea Trust of Regional Cooperation.

Acest proiect își propune să creeze o rețea de sprijin, formată din biblioteci publice și ONG-uri, care va sprijini înființarea de spații publice în biblioteci pentru învățarea și practicarea cetățeniei active. Implicarea civică a cetățenilor în comunitate poate duce la schimbări semnificative în modul în care funcționează societatea. Și, în cele din urmă, pot îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.
Patru spații fizice și două spații online au fost create pentru a răspunde nevoilor comunității locale.

Perioada: Februarie 2020 – Februarie 2021| Finanțator: Black Sea Trust of Regional Cooperation| Parteneri: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul Vâlcea, România; Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Neamț, România; Biblioteca Publică Raională “IPS A. Plămădeală” Hîncești, Moldova; Biblioteca Raională “D. Cantemir” Ungheni, Moldova; Biblioteca Centrală „Lesya Ukrainka” Lvov, Ucraina; Biblioteca științifică universală regională Lugansk, Ucraina| Buget: 25000 USD | Detalii

Occupy Library Innovators Hub

Occupy Library Innovators Hub își propune să reunească organizații care ajută la dezvoltarea comunităților prin servicii inovatoare implementate în biblioteci, să împărtășească cele mai bune practici și să construiască o rețea de sprijin în regiune. Bazându-se pe conexiunile profesionale regionale existente ale bibliotecilor, acest proiect contribuie la dezvoltarea parteneriatelor dintre OSC și biblioteci care vor afla despre oportunitățile de dezvoltare, vor planifica intervenții sistemice pentru modernizarea instituțiilor publice și vor asigura sustenabilitatea pe termen lung a intervențiilor la nivel comunitar.

Scopul acestui efort a fost de a oferi sprijin OSC-urilor și bibliotecilor publice pentru a contribui eficient la bunăstarea și învățarea pe tot parcursul vieții în comunitățile lor prin abordări inovatoare în proiectele de educație și cultură. Mai mult, prin implementarea proiectului în 4 țări și crearea unei comunități de practică în rândul inovatorilor din OSC-uri și biblioteci, acest proiect a vizat aducerea acestor organizații din regiune într-o rețea care funcționează în claborare cu Grupul de lucru pentru cultură și educație al Black Sea NGO Forum și care implementează proiecte regionale comune.
Mai multe informații aici: https://occupylibrary.net/

Perioada: August 2020 – Februarie 2021|Parteneri: Centrul pentru Management Cultural (Ucraina), Asociația Bibliotecilor din Ucraina (Ucraina), Eduact (Grecia), Asociația Bibliotecilor din Moldova (Moldova), Biblioteca Națională a Moldovei (Moldova), Ashoka România (România), Biblioteca Națională a României (România) | Finanțator: Black Sea NGO Forum Sub-granting Scheme For Activities That Support The Development Of CSO Regional Networks”, within the project „Building CSO Capacity for Regional Cooperation within the Black Sea Region” , implemented by the Romanian NGDO Platform – FOND with the financial support of the European Union| Buget: 9910 EUR | Cost share estimat la : 10433 EUR Detalii

Conferința OCCUPY LIBRARY

Conferința online Occupy Library 2020 a reunit ideile inovatoare care sunt puse în aplicare în bibliotecile din regiunile Europei Centrale, de Est, Marea Neagră, Caucaz și regiunile Caspice. Conferința, aflată la prima ediție, a oferit un spațiu virtual pentru schimbul de bune practici și susținerea celor mai bune modalități de implicare a bibliotecilor în comunitățile lor.

Principalele teme ale ediției au fost: Deservirea comunităților în perioade de criză; Parteneriate pentru democrații puternice; Cetățenie activă în format analogic și digital; Tendințe tehnologice emergente pentru abilitarea comunităților; Spații publice și implicare în comunitate.

Cei 95 de speakeri din 25 de țări au oferit celor 783 de participanți exemple și idei inovatoare prin care bibliotecile publice susțin dezvoltarea comunităților lor.
Mai multe informații aici: https://occupylibrary.net/

Perioada: 22-25 Septembrie 2020|Parteneri: IFLA, Goethe Institut, Next Library, Aarhus Public Libraries, Ashoka România, Biblioteca Națională a României, ANBPR, Eifl, FRSI, P2PU,  Public Libraries 2030, Wikimedians of Romania and Moldova User Group | Sponsori: Qulto, Solus | Buget: inclus în Occupy Library Innovators HUB Detalii

Școala de reporteri SDG

Proiectul Școala de Reporteri SDG are ca scop motivarea și instruirea copiiilor din mediul rural să se informeze, să realizeze și să publice materiale video și audio relevante pentru localitățile în care locuiesc, promovând cele 17 Obiective Globale incluse de ONU pe agenda 2030.

Astfel, aceștia descoperă ce sunt Obiectivele Globale, SDG-urile, și care este importanța acestora în generația lor și promovează aceste obiective realizând video-uri și podcasturi în care abordează această temă, într-un mod original. Detalii se găsesc pe site  pagina de facebook Progress Foundation.

Perioada: Martie 2019-Iunie 2019 |Buget: 47240 Lei |Finanțator: Co-finanțat de Uniunea Europeană și implementat de organizația FINGO din Finlanda, în parteneriat cu FOND, platforma CROSOL și CONCORD.

New Challenge for Public Libraries (New Lib)

Prin proiectul New Challenge for Public Libraries (New Lib) ne propunem să creăm o comunitate transnațională formată în jurul  bibliotecilor publice active, în țările europene implicate, pentru a împărtăși bunele practici în testarea metodologiei human centred design (design centrat pe om), în conceptualizarea de servicii innovative și în implicarea activă a cetățenilor/audienței în crearea acestora.
Perioada: Mai 2016 – Aprilie 2018 | Parteneri: Consorzio Sistema Bibliotecario Nord Ovest (Italia),  Regiunea Lombardia (Italia), Universitatea de studii din Milano Bicocca (Italia), Biblioteca Lucio Craveiro Da Silva (Portugalia), Serviciul pentru cultură și cetățeni din cadul Municipalității Aarhus (Danemarca), Biblioteca județeană Nicolae Iorga Ploiești (România), Fundația Progress (România)|   Buget: 340 266.08 EUR | Finanțator: Comisia Europeană în cadrul Programului Europa Creativă – Subprogramul CulturăDetalii

Al treilea spațiu al comunității

Ideea propusă de “Al treilea spațiu al comunității” privește formarea de cetățeni activi și amenajarea în 6 biblioteci publice din Republica Moldova, a unor spații – cuiburi ale democrației – ce încurajează deprinderea comportamentelor civice, dezbaterea problemelor locale și luarea de inițiativă pentru soluționarea acestora. Cuiburile democrației din cadrul bibliotecilor publice – inovative, moderne, realizate prin design participativ, vor constitui spații de întâlnire și dezbatere cetățenească, cu acces liber pentru toți membrii comunității.

Perioada: Septembrie 2016- august 2017| Parteneri: Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și Fundația Progress| Buget: 33 584 EUR| Proiectul “Al treilea spațiu al comunității” este sprijinit financiar de către Ambasada Regatului Țărilor de Jos în cadrul Programului ”MATRA|Detalii

Al Treilea Spațiu

Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active (pe scurt, Al Treilea Spațiu) este un proiect finanțat prin Granturile 2009-2014, în cadrul Programului Fond ONG România, ce vizează dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participării civice prin: crearea de spații care  protejeze și  promoveze valorile democratice (“cuiburi ale democrației”), formarea de cetățeni activi și consolidarea comportamentelor civice ale acestora prin analizarea performanței din sectorul public.

PerioadaIulie 2014 – Aprilie 2016 | Buget: 245.884 EUR | Finanțator: Granturi SEE 2009-2014, FOND ONG | Detalii

Socăcițele – Bucătăresele comunitare

În tradiția satelor transilvănene, socăcițele sunt bucătăresele prezente la toate evenimentele majore din viața satului – nunți, botezuri, dar și la pomeni. În cadrul proiectului „SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” ne propunem să înregistrăm patrimoniul culinar din Valea Someșului Superior, să identificăm socăcițele active din zonă (cu precădere în localitățile Feldru, Rebrișoara și Rodna), să promovăm artă socăcitului ca formă de antreprenoriat social și să realizăm, în format electronic, o serie de publicații cu rețete și tradiții din domeniul „gâzdăcitului”.

Perioada: 2015-2016 | Buget: 15.000 EUR | Finanțator: Granturi SEE 2009-2014, programul PA17/RO13 | Detalii

Bistrița mea, secretul meu

Bistrița mea secretă, un concept câștigător promovat în cadrul competiției de proiecte Casa Ema vrea să te miște , a fost implementat din iunie până în noiembrie 2014. Scopul proiectului a fost crearea unei hărți de colaborare a orașului prin colectarea de selfie-uri realizate de concetățeni în diferite părți ale orașului pe care le îndrăgesc. Cu alte cuvinte, proiectul a urmărit și a reușit să dezvăluie latura subiectivă (dar minunată) a Bistriței, desenând o nouă hartă a orașului, una marcată de amintiri și emoții.

Perioada: Iunie– Noiembrie 2014 | Buget: 800 RON | Finanțator: Casa Ema

Silver Stories

Silver Stories (ro.: „Povestiri de argint”) este un proiect finanțat prin programul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, ce continuă proiectul DigiTales – Extending creative practices (2011-2012, finanțat prin programul Grundtvig) și programul național DigiTales, finanțat de IREX (2013)Principalele obiective ale proiectului sunt crearea unui nou curs de povestiri digitale și livrarea acestuia de către 11 bibliotecari-formatori, în 11 biblioteci județene, pentru 16 specialiști în educația grupurilor defavorizate (reprezentanți ONG, angajați din instituții publice – asistenți sociali, psiho-pedagogi, psihologi ș.a.m.d).

Perioada: Noiembrie 2013 – August 2015 | Buget: 279.014 EUR | Finanțator: CE, programul Leonardo da Vinci | Detalii

Performață școlară la orice nivel social

Performanță școlară la orice nivel”, proiect câștigător în cadrul competiției de proiecte Raiffeisen comunități, a fost implementat în anul școlar 2013 – 2014 pentru a ajuta 60 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” și de la Școală Gimnazială nr. 7 Viișoara – municipiul Bistrița – să obțină rezultate bune la testele de Evaluare Națională din anul 2014. Elevii au beneficiat de meditații în regim after school la disciplinele limba română și matematică. În același timp, profesorii implicați în proiect de la cele două școli au participat la un workshop de folosire a metodelor inovative în predare, iar elevilor li s-au oferit rechizitele și culegerile necesare pentru instruire.

Perioada: 2013 – 2014 | Buget: 28.370 RON | Finanțator: Raiffeisen, programul „Raiffeisen Comunități” | Detalii

DigiTales

În decursul anului 2011 și începutul anului 2012, Fundația Progress a facilitat participarea a 14 bibliotecari formatori din 12 județe ale României la cursul de formare profesională în metodologia Povestirilor Digitale (DigiTales) organizată de colegiul Goldsmiths din Marea Britanie. La întoarcerea în România, trainerii bibliotecari au instruit la rândul lor seniori din comunitățile din care proveneau și astfel s-au realizat trei obiective importante: păstrarea identității culturale a comunităților, alfabetizarea digitală, incluziunea digitală a persoanelor de vârstă a treia. S-au creat peste 100 de povești digitale personale, interesante și captivante.

Perioada: 2011-2012 | Buget: 20.000 EUR | Finanțator: CE, programul Grundtvig | Detalii

Și lista poate continua…

De la înființarea sa până în prezent, Fundația Progress a dezvoltat o mulțime de proiecte, atât la nivel local, cât și la nivel național și internațional. Faceți click aici pentru a vedea raportul nostru organizațional anual și pentru a afla mai multe despre proiectele desfășurate în 2020.

  1. Cine suntem
  2. Viziune
  3. Ce facem
  4. Cum lucrăm

Cine suntem

Fundația Progress este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact.

Viziune

Viziunea Fundației Progress este că „small is beautiful” (ro.: „frumusețea stă în lucruri mici”), ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea motto-ul programelor fundației este: „Small steps, giant leaps!” (ro.: „Prin pași mici, salturi uriașe”).

În cei 18 ani de activitate, Fundația Progress a implementat și continuă să implementeze proiecte (locale și nationale) axate pe consolidarea capacității locale, cetățenie activă, alfabetizarea digitală și inovarea socială, ajutând grupurile vulnerabile (romii, tineri marginalizați, femei, persoane în vârstă etc.) să-și dezvolte noi competențe și să devină active în propriile comunități.

În centrul abordării noastre privind dezvoltarea stau bibliotecile județene/locale ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de conectare comunitară a diferitelor grupuri sociale, în special a celor marginale.

  • I have worked with Progress Foundation because they are an absolutely reliable partner in our international projects. Participants from Progress Foundation are very well prepared concerning the subject of our cooperation (empowerment of vulnerable groups – girls/women) as well as they are strong personalities to stand for their own position and opinion. At the same time Progress Foundation represents real intercultural learning because of their open minded attitude and capacity to transfer differences into challenging leaning experiences. 

  • I really admire Progress Foundation for its original, courageous and meaningful idea of bringing democracy and civic activities into libraries. Thanks to that libraries become important spaces of POLITICAL CULTURE in their local communities. We keep finger crossed for this project and we look forward to implement it in Poland!

  • Progress Foundation does exactly what they say on the jar. They create a strong foundation to enable progress, whether it be the capacity of organisations to increase or the development of individuals not only to think outside the box, but to create a whole new space. I chose to work with Progress Foundation because of the commitment and passion and professionalism of their team. They understand the landscape in Romania and internationally. I am impressed both by the expertise and skills of their principals and by the resonance and power of their principles.  I look forward to the next opportunity to work with progress foundation again.

Stiri

Târgul Național de Știi...

30-11-2023

Sâmbătă, 9 decembrie 2023, ...

Fundația Progress a primi...

16-10-2023

București, 16 octombrie 2023 ...

Fundația Progress deschid...

03-10-2023

București, 3 octombrie 2023 P...

Calea Plevnei Nr. 29, Et. 1, Ap. 3, sector 1, București, cod poștal 010221

Tel

Email: office@progressfoundation.ro

Fundatia Progress detine drepturile legale privind intreg continutul site-ului incluzand fara limitare: forma si modalitatea de prezentare, grafica si informatiile oferite.
Acestea sunt protejate prin legislatia in vigoare privind drepturile intelectuale.
Fundația Progress