CODE Kids este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică. De aceea, din 2017 Fundația Progress a inițiat, pilotat și rafinat învățarea programării pentru copiii de 10-14 ani din mediul rural folosind bibliotecile publice ca spații de învățare și bibliotecarii publici ca facilitatori ai învățării. Metodologia noastră se bazează pe cercetările fundamentale ale lui Sugata Mitra – modelul SOLE – Self Organizing Learning Environment (Medii de învățare auto organizate), cunoscut și ca modelul Școala din cloud.

Anual, echipe de coderi din toată țara și din Republica Moldova participă la Târguri Regionale și se califică la Târgul Național de Știință CODE Kids cu proiecte tech care vin să rezolve o problemă comunitară identificată de copii în comunitățile lor.

Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative.

• În anul 2023, Fundația Progress a coordonat 227 de cluburi active de programare în bibliotecile publice, școli sau sedii de ONG-uri din localități rurale și mic urbane, în 40 de județe din România, plus 30 de cluburi în Republica Moldova.
• În anul 2024, am avut 247 de cluburi, dintre care 213 în toată România și 34 în Republica Moldova.

Aici au învățat bazele programării și câștigă competențe STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) peste 12.000 de copii, pe două trepte de educație: începători și avansați, de la începutul programului. Programul a primit Premiul III la Secțiunea Educație și Învățământ în cadrul Galei Societății Civile, ediția 2023.

CODE Kids este o inițiativă națională de educație IT și STEM pentru copii, implementată de Fundația Progress, cu sprijinul financiar al Romanian American Foundation.

2024

139

biblioteci

2.500

copii

20

ONG-uri partenere

87

școli

24

cluburi

Total

316

biblioteci

10.000

copii

49

ONG-uri partenere

131

școli

496

cluburi

SROI 1:9,04

În anul 2025 am realizat raportul SROI privind CODE Kids 2024. În urma analizei a rezultat un raport de 1:9,04 care ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 9 lei. Prin urmare, această rată a rentabilității ne arată că investiția este eficientă din punct de vedere financiar. Beneficiarii pentru care am creat cea mai mare valoare socială sunt cei 2276 de copii înscriși în proiect, familiile lor și comunitățile din care fac parte.