In perioada 7-11 August 2015, Fundatia Progress Bistrita, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana “George Cosbuc” Bistrita-Nasaud,organizeaza Saptamana “Multi+ [Cultural. Gastronomic. Comunitar]” pentru a atrage atentia publicului specializat si a publicului larg asupra diversitatii culturale din judetul Bistrita-Nasaud.

In contextul sustinerii “Campaniei de constientizare cu privire la diversitatea culturala, inclusiv privind culturile minoritatilor din Judetul Bistrita-Nasaud” si sub umbrela “Saptamanii Multi+ [Cultural. Gastronomic. Comunitar]”, Fundatia Progress le propune reprezentantilor mass-media, actorilor din sectorul cultural, operatorilor din domeniul turismului precum si membrilor comunitatii sa redescopere bogatia patrimoniului cultural local prin participarea la 3 tipuri de activitati: Conferinta de lansare a “Ghidului Diversitatii Culturale din Judetul Bistrita-Nasaud”, Masa Rotunda pe tema promovarii patrimoniului cultural-gastronomic si Proiectii/auditii publice de povestiri digitale pe tema vietii la sat.

Conferinta de lansare a “Ghidului Diversitatii Culturale din Judetul Bistrita-Nasaud” va fi gazduita de Biblioteca Judeteana “George Cosbuc” Bistrita-Nasaud, in data de 7 August 2015, cu incepere de la ora 10:00. “Ghidul Diversitatii Culturale din Judetul Bistrita-Nasaud” se doreste a fi o culegere de date privind prezenta minoritatilor culturale pe raza judetului nostru, existenta persoanelor resursa in comunitatile minoritatilor locale ce pot fi promovate ca “tezaure vii”, manifestarile culturale tipice satelor – inclusiv minoritatilor – precum si posibile itinerarii culturale potrivite pentru turismul sezonier.

In imediata continuare a Conferintei de lansare a Ghidului, reprezentantii mass-media, actorii din sectorul cultural si operatorii din domeniul turismului vor fi incurajati sa identifice oportunitati de aprofundare, promovare si valorificare a patrimoniului cultural, in cadrul unei Mese Rotunde dedicate (7 August, 11:30 – 12:30, Biblioteca Judeteana). Masa Rotunda se va incheia prin redactarea unei Carte sau Declaratii a actorilor din sectorul public-privat cu privire la promovarea diversitatii culturale din judet.

Tot la Biblioteca Judeteana (7 August, 12:30 – 13:30) va avea loc si Premiera Povestirilor digitale despre viata in satele bistritene, realizate de catre tineri din Rodna, Feldru si Sangeorz-Bai, in cadrul unui atelier dedicat (18-19 Iulie 2015). Astfel, invitatii la eveniment vor putea asculta 11 podcasturi si vor putea viziona 7 povestiri digitale, avand drept subiecte: viata bunicilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial; prima iubire a unui unchi pentru o fata de la circ; stransul fanului in familie; pregatirea saramurii, pitulatul ciorbei de macaroane, dar si invocarea ciuvicului de catre bunici, pentru a-i convinge pe cei mici sa manance; legenda Pastelui Blajinilor; Mocirita cu trifoi si pasiunea pentru folclor, trecuta de la bunica la nepoata.

Povestirile vor continua sa fie proiectate pentru publicul larg si in perioada 10-12 August, zilnic intre orele 13:00 – 14:00, atat la Biblioteca Judeteana, cat si la Biblioteca Oraseneasca Sangeorz-Bai si la Muzeul Minier din Rodna.

***

“SOCACITELE – bucataresele comunitare – pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare rurale traditionale” este un proiect implementat de Fundatia Progress si finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul programului PA17/RO13 “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”. Proiectul are un buget de 65.500 Ron si o perioada de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).

***

©Imagine: Corina Bedreaga