Proiectul CODE Kids, intitulat „Programează viitorul comunității tale!”, reprezintă o inițiativă inovatoare în domeniul educațional, având ca scop principal dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor și tinerilor din mediul rural și urban mic din România. Lansat în anul 2017, acest program pune accent pe învățarea programării și robotică, încurajând participanții să exploreze și să se implice activ în lumea digitală. Prin intermediul unor ateliere de coding organizate în bibliotecile publice din 22 de județe, peste 2000 de copii cu vârste între 10 și 14 ani sunt îndrumați să își dezvolte abilitățile tehnologice și să contribuie la progresul comunităților din care provin.

Această mișcare de coding și STEM creată de CODE Kids își propune să formeze nu doar utilizatori ai tehnologiei, ci și creatori ai acesteia, capabili să propună soluții inovatoare pentru diverse provocări locale. Prin primele două faze ale programului, care includ un an de cursuri de programare și un an de robotică, tinerii participanți sunt echipați cu uneltele necesare pentru a deveni pionieri în domeniul tehnologic. Totodată, bibliotecarii și voluntarii implicați joacă un rol crucial în mentoratul acestor tineri, facilitând un mediu de învățare deschis și accesibil, esențial pentru formarea viitorilor lideri în tehnologie. Scopul proiectului este să îi pregătească pe copiii din mediul rural pentru piața muncii, printr-un mix de cunoștințe tehnice & soft skills dobândite pe parcursul a 2 ani de cursuri gratuite de robotică și programare.

  • Prezențe multiple în media – la ProTV (IlikeIT), Ziarul Financiar, BIZ magazin, republica.ro (podcastul de fapte bune), etc.;
  • Premiul 3 la Gala Societății Civile 2023, categoria Educație și Învățământ.
  • Cea mai mare inițiativă STEM la nivel național, exemplu de bune practici.
  • Am oferit input pe programul de dotare al sistemelor de biblioteci publice prin PNRR, astfel că noul ghid al solicitantului prevede că bibliotecile care aplică la finanțări o pot face și în parteneriat cu un ONG.

227

cluburi active

10.000+

copii înscriși

50+

biblioteci partenere

SROI 1:6,30

În anul 2023 am realizat raportul SROI (Social Return on Investment) privind CODE Kids 2022. În urma analizei a rezultat un raport de 1:6,30 care ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 6,30 lei. Prin urmare, această rată a rentabilității ne arată că investiția este eficientă din punct de vedere financiar.

Progress Foundation