Hai sa reabilitam arta culinara a socacitelor!
Fundatia Progress Bistrita anunta demararea proiectului “SOCACITELE – bucataresele comunitare – pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare rurale traditionale”, in cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”, finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Proiectul are un buget de 65.500 Ron si o perioada de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016). Lansarea oficiala a proiectului va fi realizata printr-o conferinta de presa in data de 22 Mai 2015, ora 12:30, la Hotelul Decebal Bistrita din str. Cuza-Voda nr. 2B. La conferinta sunt invitati sa participe reprezentanti mass-media, institutii culturale si cetateni din judetul Bistrita-Nasaud interesati de promovarea patrimoniului cultural-gastronomic local.
In traditia satelor transilvanene, socacitele, sunt bucataresele prezente la toate evenimentele majore din viata satului – nunti, botezuri, dar si la pomene. Mestesugul lor – socacitul – nu e usor de stapanit, dar este esential pentru intalnirile membrilor comunitatii, deoarece doar socacitele stiu cum sa pregateasca mancarea buna, palinca fiarta cu sacare care sa asigure, dupa caz, fie buna dispozitie si veselia, fie comemorarea pioasa pentru sutele de invitati.
Obiectivul proiectului “SOCACITELE – bucataresele comunitare” este acelea de a contribui la descoperirea si promovarea artei socacitului prin inregistrarea patrimoniului culinar din Valea Somesului Superior, identificarea socacitelor active in zona (cu precadere in localitatile Feldru, Rebrisoara si Rodna), promovarea lor si a artei socacitului, ca forma de antreprenoriat social si realizarea, in format electronic, a unor publicatii care sa contina retete si traditii specifice celor care sunt recunoscute de comunitatile locale drept cele mai bune si pricepute operatoare in domeniul gazdacitului.
Pentru atingerea acestor obiective vor fi desfasurate urmatoarele activitati:
– implementarea a 2 mari campanii, de constientizare asupra diversitatii culturale si de promovare a egalitatii de sanse/dezvoltarii durabile;
– reactivarea comunitatii de socacite de la nivel judetean;
– transpunerea patrimoniului cultural-gastronomic in format digital – “eBook cu retete si indicatii pretioase vietii omului, culese de la socacite”; film si album foto documentar;
– organizarea a 2 mari evenimente la finalul proiectului – expozitie multimedia itineranta si sarbatoarea conviviala “Socacita Vaii Somesului Superior”.
„Demersul propus se adreseaza celor peste 4.400 de familii din zona Valea Somesului Superior predispuse, in orice moment, la organizarea unor intruniri de masa si care nu dispun de posibilitatile materiale de a face apel la serviciile unor unitati de alimentatie publica sofisticate. Aceasta, cu atat mai mult cu cat, localitatile rurale dispun de localuri gestionate de comunitate, adica de „Case de nunti”. Se spune ca bucataria natiei cutare este un act de cultura! De mare anvergura. Foarte bine. Vom face dovada, prin implementarea prezentului proiect ca, nici cea practicata de socacitele de pe Somesul Mare nu-i mai … mica” afirma Gheorghe Crisan, managerul proiectului.