ian.25

GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural, un mijloc de dezvoltare prin învățare și implicare civică a fetelor de la țară

Categorii //Stiri

Fundația Progress lansează GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural un proiect ce va fi implementat începând cu luna ianuarie 2022, pe o perioadă de 24 de luni, prin care își propune să educe, să crească nivelul de capacitare și să dezvolte intelectual 500 de fete din mediul rural, pentru ca ele să facă față mai bine provocărilor aduse de viitor.

Proiectul se adresează pre-adolescentelor și adolescentelor cu vârste între 10-16 ani, din mediul rural care, potrivit unei cercetări realizate pe un lot de conveniență având peste 100 de respondente, sunt victime ale violenței verbale în proporție de 53%,  sunt  frecvent jignite sau disprețuite 39% dintre ele, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor, spune dr. Camelia Crișan, CEO și cercetător la Fundația Progress.

În acest context, proiectul își propune ca fetele din mediul rural implicate în proiect să își asume provocările cu care vin în contact, să își schimbe atitudinea față de provocările vârstei (făcând față situațiilor de violență verbală și fizică, directă și online, de defăimare și jignire), să devină puternice prin dobândirea de cunoștințe și competențe sociale, să aibă curajul  de a-și exprima opinia și să participe la deciziile comunității în chestiuni care le privesc.

Managerul de proiect Anemari Ciurea, consideră că „proiectul este foarte important pentru că în pre-adolescență și adolescență este perioada dezvoltării în care se definitivează repere referitoare la viitor și competențe interpersonale care vor permite fetelor, viitoarelor femei, să facă față mai ușor provocărilor din societate sau situațiilor critice.

Proiectul GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural este derulat de Fundația Progress cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a capacita si de a spori competențele sociale a 500 de pre-adolescente și adolescente din 50 de comunități rurale din România. Mesajele cheie ale proiectului sunt legate de educația pentru drepturi civice și drepturile pe care fetele din mediul rural le au pe teritoriul țării noastre.

Cum va funcționa rețeaua fetelor puternice din rural?
În fiecare dintre cele 50 de comunități rurale se înființează un club al fetelor puternice,  GirlPower Hub (GPH) care va funcționa în cadrul bibliotecii publice rurale din comunitatea respectivă, sub coordonarea și îndrumarea bibliotecarului. Rețeaua GirlPower Hub-urilor formează GirlPower Network. Fundația Progress va asigura resursele necesare pentru buna funcționare a hub-urilor. Ele includ materiale pentru organizarea instruirii bibliotecarilor pentru a dobândi calitatea de facilitatori ai GPH-urilor și materiale pentru dotarea bibliotecilor cu un toolkit suport pentru activitățile curente în cadrul GPH-urilor. Toolkit-ul este compus din 10 formate de programming tematic (de tip  plan de lectie), însoțite de toate informațiile necesare bibliotecarului pentru a organiza si coordona întâlnirile Hub-ului nou creat.

Fetele din mediul rural vor avea acces la educație, ateliere și informații de calitate privind zece teme utile în dezvoltarea lor, ce vor fi documentate și incluse în kit: Educație pentru sănătate – corpul meu, alegerea mea; Comunicare asertivă; Independență financiară. Antreprenoriat; Diferiți dar împreună – diversitate, toleranță, incluziune, coeziune; Fake-news și fact-checking – noțiuni de media literacy și gândire critică; Schimbarea climatică – ce putem face fiecare dintre noi; Cum gestionăm violența și bullying-ul în online și offline?; Meseriile viitorului; Wellbeing; Cetățenie activă.

Fundația Progress va publica în cursul lunii ianuarie 2022, pe website-ul www.progressfoundation.ro și pe pagina de Facebook GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural (@feteputernicerural), informațiile necesare pentru selecția bibliotecilor care vor participa la implementarea proiectului. Persoanele interesate pot trimite e-mail la adresa feteputernice@progressfoundation.ro.

Proiectul GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural este derulat de Fundația Progress și beneficiază de o finanțare în valoare de 83.700 euro euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens, #EEANorwayGrants #feteputernicerural #FundatiaProgress #prinpasimicisalturiuriase

Stiri

Fundația Progress lanseaz...

Fundația Progress lanseaz...

30-01-2024

Fundația Progress lansează u...

Proiectul GirlPower Networ...

Proiectul GirlPower Networ...

11-01-2024

Proiectul GirlPower Network ...

Cele mai frumoase momente ...

Cele mai frumoase momente ...

30-12-2023

La final de an, tuturor ne pla...

Calea Plevnei Nr. 29, Et. 1, Ap. 3, sector 1, București, cod poștal 010221

Tel

Email: office@progressfoundation.ro

Fundatia Progress detine drepturile legale privind intreg continutul site-ului incluzand fara limitare: forma si modalitatea de prezentare, grafica si informatiile oferite.
Acestea sunt protejate prin legislatia in vigoare privind drepturile intelectuale.
Fundația Progress