oct.16

Fundația Progress a primit cu bucurie vizita Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării la cluburile CODE Kids din Bistrița Năsăud

Categorii //Proiecte, Stiri

  • Sâmbătă, 14 octombrie 2023, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Domnul Bogdan Gruia Ivan, a vizitat Cluburile CODE Kids din localitatea Dumitra și Ilva Mare, județul Bistrița Năsăud.
  • 20 de copii au prezentat echipei ministeriale și a Fundației Progress activitățile desfășurate în cadrul cluburilor locale de robotică, dar și câțiva roboți creați de ei.

București, 16 octombrie 2023

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, cluburile CODE Kids din localitățile Dumitra și Ilva Mare din județul Bistrița Năsăud au primit cu bucurie vizita Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Bogdan Gruia Ivan. La această vizită au participat 20 de copii cu vârsta între 10 și 14 ani care au creat linii de cod în Scratch împreună cu dl. Ministru și au asistat la o demonstrație cu roboți creați în cadrul activităților lor din acest proiect.

Echipa Fundației Progress s-a bucurat de vizita Domnului Ministru care a dorit să analizeze la fața locului un exemplu de bune practici în ceea ce privește programele pentru dezvoltarea competențelor digitale pentru copiii din mediul rural si urban mic, dar și să identifice posibile probleme legate de lipsa de infrastructură digitală (calculatoare/laptopuri) și lipsa de oportunități de dezvoltare pe segmentul difgital pentru acești copii.

Le mulțumim de asemenea domnilor profesori pentru munca depusă alături de copii, doamnei Mirela Linul, Coordonator al Clubului CODE Kids din localitatea Dumitra și domnului Cârdan Alexandru, Coordonator al Clubului CODE Kids din localitatea Ilva Mare, dar și tuturor coordonatorilor noștri care reușesc să ajute copiii fără posibilități din mediul rural și urban mic să își construiască un viitor mai bun.

”Investiția în dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor este o investiție în viitorul României. O investiție în competențele digitale ale copiilor din rural este o investiție în bunăstarea lor și a familiilor lor. Acest program implementat de Fundația Progress și biblioteci publice, școlare și ONG-uri cu sprijinul companiilor și donatorilor arată că o țară întreagă conștientizează obligativitatea acestui demers. Mulțumim Domnului Ministru Ivan că ni s-a alăturat și sperăm ca unii dintre copiii pe care i-am vizitat împreună în această sâmbătă să fie artizanii unor programe și aplicații în slujba binelui comun”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

Despre CODE Kids

Din 2017 Fundația Progress a inițiat, pilotat și rafinat învățarea programării pentru copiii de 10-14 ani din mediul rural folosind bibliotecile publice ca spații de învățare și bibliotecarii publici ca facilitatori ai învățării. Metodologia noastră se bazează pe cercetările fundamentale ale lui Sugata Mitra – modelul SOLE – Self Organizing Learning Environment (Medii de învățare auto organizate), cunoscut și ca modelul Școala din cloud.

În acest moment, Fundația Progress coordonează 250 de cluburi de programare ce se desfășoară în bibliotecile publice, școli sau sedii de ONG-uri din localități rurale și mic urbane, în 40 de județe, 30 dintre cluburi sunt în Republica Moldova. Aici învață bazele programării și câștigă competențe STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) aproximativ 3000 de copii, pe două trepte de educație: începători și avansați.

Copiii din cluburile de începători reușesc în proporție de 80% să finalizeze activitățile principale CODE Kids. Astfel, top 10 copii au scris anul trecut peste 50.000 de linii de cod. Copiii din grupele de avansați lucrează pe aplicațiile Scratch, Arduino și AppInventor. În 2023, proiectul CODE Kids a însumat peste 3000 de copii care sunt activi, peste 6700 în cei 7 ani de activitate de copii instruiți.

Programarea este o competență esențială pentru un copil care se pregătește să intre pe piața muncii în următorul deceniu. Studii ale Universității Oxford și ale Forumului Economic Mondial ne spun că tehnologia va afecta profund modul în care vom munci în viitor și ce tipuri de abilități sau domenii de activitate vor fi favorizate, ca urmare a unui val masiv de robotizare și automatizare. Proiectul CODE Kids se adresează cu precădere copiilor din mediile rural și urban mic și îi ajută să privească cu încredere în viitor, având certitudinea că vor fi printre cei norocoși, cei care-și vor găsi un loc de muncă și vor avea șansa bunăstării.

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.

  • Tags:
Fundația Progress