nov.29

Fundația Progress anunță apelul de participare la proiectul Girl Power Network – Rețeaua fetelor puternice din rural

Categorii //Proiecte, Stiri

Proiectul este derulat de Fundația Progress și beneficiază de o finanțare în valoare de 83.700 euro, prin programul  Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro. 

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Participanți eligibili în etapa 2 a proiectului:

40 Biblioteci din mediul rural (publice și/sau școlare) care vor fi înscrise în proiect în ordinea trimiterii formularului de participare și a îndeplinirii criteriilor de selecție.

Formularul de participare și selecție îl găsiți accesând link-ul: https://forms.gle/68NZXB9gtZNotKsg6

Formularul completat va fi transmis cel târziu până la data de 12 decembrie 2022 ora 24.00.

Rezultatele selecției vor fi anunțate câștigătorilor prin e-mail, până la data de 15 decembrie 2022.

Durata proiectului: 12 luni începând cu data anunțării rezultatelor. În acest moment ne aflăm în etapa 2 a proiectului, după ce acesta a fost deja validat în 10 comunități rurale.

În etapa 2 (replicare) cu o durată de 12 luni, proiectul va fi implementat de 40 de biblioteci rurale (altele decât cele 10 biblioteci rurale din etapa pilot). În vederea selecției acestor 40 de noi parteneri, vă invităm să aplicați dacă sunteți coordonatorul unei biblioteci publice din mediul rural.

Obiectivul proiectului: Creșterea capacității (empowerment) a 400 de pre-adolescente si adolescente cu vârste intre 10-16 ani, din 40 comunități rurale, din Romania, prin schimbarea atitudinii față de sine și față de comunitate, dobândirea de cunoștințe și competențe sociale în cadrul a minimum câte 10 sesiuni locale de peer-learning (învățare reciprocă) organizate în cele 40 Girl Power Hubs(GPH)/cluburi de fete înființate în 40 biblioteci publice rurale, din minimum 4 județe.

Resurse asigurate de proiect bibliotecilor pentru funcționarea GirlPower Hub-urilor (cluburilor de fete) în cadrul bibliotecilor :

Bibliotecarii vor primi sprijin prin:

 1. organizarea unor instruiri propriu-zise, grupate la nivel de județe/regiuni, care îi va perfecționa în organizarea și facilitarea de întâlniri cu fetele din comunitățile lor, membre ale GirlPower Hub-ului/clubului de fete (inclusiv metodologia Cercuri de învățare/Learning Circles, instrumente pentru Book & debate clubs, metode de consultare participativă și organizare comunitară (photovoice, jurnalism cetățenesc, etc.).
 2. materiale suport (pentru implementare și comunicare) create special pentru acest proiect. Vor fi dezvoltate  de echipa de proiect si experți externi instrumente de lucru și instrumente suport pentru activitățile curente în cadrul Hub-urilor, respectiv un kit pentru facilitatorii GirlPower Hub incluzand 10 formate de programming tematic (de tip plan de lectie), însoțite de toate resursele necesare bibliotecarului pentru a organiza si coordona întâlnirile Hub-ului nou creat. Acestea vor fi utilizate în GPHub-urile pilot, vor fi reanalizate și îmbunătățite pentru utilizarea în etapa de replicare a proiectului, în etapa a doua.

Cele 10 teme ce vor fi documentate sunt:

 1. Educație pentru sănătate – corpul meu, alegerea mea
 2. Comunicare asertivă
 3. Independență financiară. Antreprenoriat
 4. Diferiți dar împreună – diversitate, toleranță, incluziune, coeziune
 5. Fake-news și fact-checking – noțiuni de media literacy și gândire critică
 6. Schimbarea climatică – ce putem face fiecare dintre noi
 7. Cum gestionăm violența și bullying-ul în online și offline?
 8. Meseriile viitorului
 9. Wellbeing
 10. Cetățenie activă

Rolul bibliotecarilor în proiect:

 • Facilitează semnarea unui Acord de parteneriat între Progress Foundation si Primăria comunității în care se află biblioteca. Pe baza acestui Acord, în fiecare dintre cele 40 de comunități rurale vor fi înființate cluburi civice ale fetelor cu vârste cuprinse între 10 si 16 ani, cluburi denumite GirlPower Hubs care vor funcționa sub coordonarea bibliotecarului care va fi facilitatorul activităților clubului (Hub-ului), în spațiul bibliotecii publice din localitățile respective.
 • Asigură înscrierea fetelor de 10-16 ani în club/Hub pe baza unui Acord de voluntariat semnat între bibliotecar și părinții/tutorii acestora.
 • Organizează în cadrul bibliotecii un spațiu dedicat funcționării clubului/Hub-ului, asigurând accesul la calculator și internet pentru membrele clubului.
 • Participă la sesiunea de instruire a bibliotecarilor (2 zile) organizată de Fundația Progress și își însușește informațiile predate necesare implementării proiectului.
 • Coordonează funcționarea Hub-ului și organizează 10 sesiuni de peer-learning pentru lecturi și dezbateri a unor texte selecționate atent pentru a acoperi 5 teme de interes pentru fetele înscrise în club, teme ce vor fi alese dintre cele 10 teme ale kit-ului puse la dispoziție de Progress Foundation,  customizând astfel activitatea Hub-ului pe nevoile locale.
 • Coordonează și facilitează realizarea de către membrele GirlPowerHub-ului a unui plan de acțiune comunal adaptat la nevoile locale cât si implementarea acestuia.
 • Coordonează și facilitează punerea în aplicare a planului de acțiune comunal, cu participarea autorităților.
 • Colaborează permanent pe parcursul implementării proiectului cu Fundația Progress și completează/transmite informațiile și chestionarele privind situația implementării proiectului solicitate de Fundația Progress, la termenele stabilite de aceasta.

 • Tags:

Stiri

Fundația Progress lanseaz...

Fundația Progress lanseaz...

03-06-2024

Fundația Progress anunță la...

Ziua Națională a Educaț...

Ziua Națională a Educaț...

11-04-2024

BCR, prin Școala de Bani, cel...

CODE Kids la IQ Digital Cr...

CODE Kids la IQ Digital Cr...

27-03-2024

În data de 28 martie, 4 clubu...

Calea Plevnei Nr. 29, Et. 1, Ap. 3, sector 1, București, cod poștal 010221

Tel

Email: office@progressfoundation.ro

Fundatia Progress detine drepturile legale privind intreg continutul site-ului incluzand fara limitare: forma si modalitatea de prezentare, grafica si informatiile oferite.
Acestea sunt protejate prin legislatia in vigoare privind drepturile intelectuale.
Fundația Progress