aug.05

Festivalul Povestirilor Digitale Vrancene

Categorii //Stiri

“Nu tot ceea ce poate fi numarat conteaza si nu tot ceea ce conteaza poate fi numarat.” Spunea atat de frumos, special pentru mine, Albert Einstein… Dincolo de faptul ca s-a nascut cu mult inaintea mea si chiar a fost genial, Einstein a pus punctul pe i in matematica si in viata care ne traieste pe toti, dicolo de ani sau de povesti traite.

La Focsani, pe 28 iulie 2015 am pus, poate, punctul pe i, asemenea celui care a numarat in timp, ceea ce conteaza cu adevarat: POVESTEA traita si CUVANTUL rostit cu sens. Sau cifrele asezate in secunde si timp trait cu folos, pentru a fi exemplu de dat mai departe… sau rostit frumos in clipe daruite altora.

Festivalul Povestirilor Digitale Vrancene a adunat sub ”umbrela” Constelatiei iubitorilor de cuvant multe povesti. Rostite, tiparite sau traite. Puse in formate diferite, adunate de Biblioteca Judeteana Vrancea si date mai departe oamenilor care se pot inspira din ce a fost pentru a transforma prezentul in viata frumos traita. Si au fost posibile datorita Fundatiei Progress si echipei lor care au fost alaturi de bibliotecile publice din Romania prin proiectele DigiTales si Silver Stories. Proiecte europene care au adunat multi oameni din multe tari europene in jurul acestei metodologii – cea a povestirilor digitale create de oameni diferiti, din medii sociale diferite, credinte si vieti speciale, dar care au ceva in comun: faptul ca apartin aceleiasi constelatii de valori comune – aceea a iubitorilor de poveste si cuvant, toate rostite cu sens si date mai departe pentru a fi exemplu de viata frumos traita.

Evenimentul nostru, derulat la Cinematograful Balada din Focsani si care a durat 4 ore, a adunat peste 70 de oameni care au vrut sa scrie o noua poveste de viata – aceea a POVESTIRILOR DIGITALE traite, scrise si impartasite cu lumea intreaga. S-au vizionat 45 de povestiri digitale create la Cursul cu acelasi nume derulat la Centrul de formare al Bibliotecii Judetene Vrancea, sub indrumarea mea. Concurs, patru categorii, premii, oameni fericiti. Am lansat si cartea ”BIBLIOPOVESTASII sau despre constelatia iubitorilor de cuvant” dar si Catalogul celor 100 de Povestiri digitale – bibliografia celor care au dorit sa fie parte din lumea digitala si a celor care, prin intermediul internetului, sa fie fie parte din universul celor care creeaza comunitati in jurul povestilor de viata. Catalogul poate fi consultat aici.

Prima editie a acestui Festival si primul din Romania organizat de o biblioteca publica a strans alaturi copii, adolescenti, adulti si varstnici. Voluntari, participanti la cursul meu preferat, prieteni sau focsaneni care au vrut sa ni se alature intr-un eveniment de dat mai departe. Oameni care au ascultat povesti traite si vise devenite realitate, intr-o lume in care nu mai incape, aproape nimic, decat traiul zilnic… Si care au inteles ca doar POVESTEA si CUVANTUL rostit cu sens poate da credibilitate lucrurilor facute cu sufletul. Si ca PASIUNEA iti poate croi drumul catre cei care conteaza intr-o traire zilnica ce te poate face fericit sau iti poate arata calea de urmat atunci cand respectul, calitatea si profesionalismul te definesc.

Au fost votate de catre public si premiate de catre Biblioteca Judeteana ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea cele mai frumoase povestiri la fiecare categorie in parte. Premiantii serii sunt Andreea Costin (Categoria DGASC Vrancea), Cornelia Ploscaru (Categoria Pensionari), Alin Tatarus (Categoria copii si adolescenti) si Sorin Marius Ion (categoria Voluntarii BIBLIOPOVESTASI).

Au fost emotii, fericiri, urme de lacrimi si imbratisari. Aplauze, zambete si dorinta de a continua. Au fost ore si clipe in care si-au dat mana, povestea rostita cu cea tiparita si cu cea digitala. Trei surori ce aduna la un loc viata, oamenii si biblioteca publica romaneasca.

Felicitari tuturor celor prezenti si multumiri din suflet celor care au facut posibil acest eveniment! Ne vedem la a doua editie, cu si mai multe povesti traite si impartasite!

 

Margareta Tatarus, trainer Biblioteca Judeteana ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Stiri

Fundația Progress lanseaz...

Fundația Progress lanseaz...

03-06-2024

Fundația Progress anunță la...

Ziua Națională a Educaț...

Ziua Națională a Educaț...

11-04-2024

BCR, prin Școala de Bani, cel...

CODE Kids la IQ Digital Cr...

CODE Kids la IQ Digital Cr...

27-03-2024

În data de 28 martie, 4 clubu...

Calea Plevnei Nr. 29, Et. 1, Ap. 3, sector 1, București, cod poștal 010221

Tel

Email: office@progressfoundation.ro

Fundatia Progress detine drepturile legale privind intreg continutul site-ului incluzand fara limitare: forma si modalitatea de prezentare, grafica si informatiile oferite.
Acestea sunt protejate prin legislatia in vigoare privind drepturile intelectuale.
Fundația Progress