Pe 6 iunie 2019, a avut loc în Viena Prima Masă Rotundă Europeană ce abordează subiectele „alfabetizare și STEM” organizată de Deutsche telekom Stiftung și Stiftung Lesen.
Alin Grămescu și Claudia Șerbănuță au fost prezenți la conferință și au prezentat proiectul Fundației Progress Ora să ȘTIM, ce se va încheia chiar luna aceasta.
Ora să ȘTIM este o inițiativă națională care are drept obiectiv stimularea interesului copiilor din mediul rural pentru lectură și alte subiecte din aria ȘTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Proiectul este implementat cu ajutorul bibliotecarilor din bibliotecile publice aflate în zonele rurale. Aceștia susțin ateliere Ora să ȘTIM în mod periodic pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani. În timpul atelierelor, copiii ascultă fascinați povești interactive și realizează mici experimente din domeniul ȘTIM.
Claudia: „Bibliotecile publice sunt instituții care promovează în mod natural învățarea și descoperirea diverselor domenii ale cunoașterii. Domeniile ȘTIM fac parte din domeniile susținute de biblioteci și, prin activități de lectură și experimentare, ele pot fi aduse în cu succes în atenția publicului foarte tânăr din biblioteci. Acest lucru se întâmplă deja în biblioteci din întreaga lume. La întâlnirea din Viena s-au reunit organizații care implementează astfel de activități cu bibliotecari și voluntari în Germania, Austria, Polonia, Slovacia și România. Bunele practici împărtășite, lecțiile învățate și activitățile din cadrul evenimentului au creat o atmosferă de lucru pozitivă, orientată spre promovarea la nivel european a acestor tipuri de activități.
Așa cum sperau li organizatorii, această întâlnire a pus bazele unei rețele europene de
organizații care susțin promovarea domeniilor STEM împreună cu promovarea literației.”
Proiectul Ora să ȘTIM este prezent în peste 150 de localități din 12 județe din România: Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Mureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea și Vrancea.