Fundația Progress consideră că dezvoltarea comunitară durabilă implică în egală măsură educația, tehnologia și progresul având ca actor principal, mai ales în comunitățile rurale și urbane mici, biblioteca publică în postura de agregator al resurselor informaționale locale.
Ca urmare a unei meta-analize a studiilor privind dezvoltarea sistemului IT din România, a evaluărilor privind resursele umane din domeniu și al potențialului de creștere pe care îl reprezintă numărul de elevi din mediul rural și urban mic, Fundația Progress își propune să promoveze în rândul elevilor din ciclul gimnazial creșterea competențelor de utilizare a calculatorului și a abilităților de programare și coding. În acest demers, credem că bibliotecile publice pot fi un pilon de dezvoltare esențial în comunitățile rurale și urbane mici.
În plus, inițiativa noastră își propune să dezvolte noi oportunități oferite bibliotecarilor și bibliotecilor, să continue investiția realizată prin programul național Biblionet.
Ca urmare, dorim să vă invităm să deveniți partenerii noștri la evenimentul Ora de coding la biblioteca și să poziționăm strategic bibliotecile din România pe harta mișcării globale Hour of code (Ora de programare / coding). Evenimentul se desfăsoară în peste 180 de țări și zeci de milioane de elevi vor participa la ora introductivă în programare / coding.
Scopul Orei de programare / coding este acela de a arăta că oricine este capabil să învețe un limbaj de programare indiferent de vârstă.
Cu ocazia acestui eveniment Fundația Progress va premia una dintre bibliotecile participante la Hour of Code (Ora de programare / coding) cu o tabletă Tableta Allview Viva.
Pentru a participa la acest eveniment, bibliotecile partenere trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:
1. Bibliotecarul trebuie să înregistreze evenimetul organizat la bibliotecă pe pagina https://hourofcode.com/ro astfel încât biblioteca să apară în lista de organizatori https://hourofcode.com/ro/
2. Copii din comunitate trebuie să acceseze din bibliotecă o activitate în limba română, de exemplu: https://studio.code.org/s/
3. După ce activitatea este finalizată, bibliotecarul trebuie să facă un printscreen cu rezultatul activității sau realizarea sarcinii.
4. De asemenea, bibliotecarul trebuie să surprindă în 2 poze copiii care participă și lucrează la calculator în cadrul Orei de programare la bibliotecă.
5. În final, bibliotecarul va urca cele 2 poze cu copii împreună cu unul sau două printscreen-uri care reprezintă sarcinile realizate pe pagina de Facebook a evenimentului Ora de coding la biblioteca.
Evenimentul se va desfășura în perioada 7-11 decembrie 2016.
Căștigătorul tabletei va fi desemnat cu ajutorul programului www.randompicker.com în data 16 decembrie 2016, iar tableta va fi donată prin contract bibliotecii câștigătoare.
Hour of Code este o iniţiativă internațională a Computer Science Education Week [csedweek.org] şi Code.org [code.org] pentru a iniția milioane de studenţi în tehnologia computerelor și în programare cu ajutorul unei ore globale de programare.