iun.25

Aflam ce da gust si culoare satelor bistritene

Categorii //Stiri

Ce-ar fi povestea socacitelor si mai cu seama al socacitului, precum si gustul artei sale, fara esentele si traditiile distilate din viata sociala a comunitatilor satesti? Si ce-ar fi satele, fara aducerile aminte ale oamenilor, lectii traite si trecute din generatie in generatie sau intâmplari spuse de unii, altora, in jurul mesei ori pe bancutele de la poarta? Care-i urzeala ori neveditul locului, cele de zi cu zi, cum sa depanam aceste povesti cand tinerii nu mai stau in fata focului din vetre si ce fire sa nu uitam a prinde in povestea paretarului martor, al tuturor trairilor de zi ori noapte?

Acestea au fost intrebarile ce au stat la baza conceperii noului nostru proiect – “SOCACITELE – bucataresele comunitare – pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare rurale traditionale”. De la bun inceput ne-am propus ca, inainte de a aduce la suprafata povestea socacitelor, sa facem cunoscute povestirile oamenilor pentru care ele au gatit si mai gatesc, in randul carora s-au aflat, de la care au deprins obiceiuri, gusturi si simboluri si pe care, inevitabil, ii reuneau in cadrul acelorasi mari, dar repetabile praznice.

Diversitatea cultural-gastronomica, sustinuta de diversitatea etnica – prin acestea ne recunoastem si cu acestea ne mândrim. Romani, sasi, maghiari si romi nu doar traiesc in aceasta binecuvântata parte de tara. Ei se constituie in comunitatea bistriteana intregita, iar cultura lor imbogateste identitatea noastra a tuturor.

In acest context si prin prisma acestei viziuni de lucru, Fundatia Progress va desfasura in perioada urmatoare Campania de constientizare cu privire la diversitatea culturala, inclusiv a culturii minoritatilor din Judetul Bistrita-Nasaud. Obiectivul campaniei este de a implica diferite grupuri sociale in descoperirea si promovarea culturii judetului nostru prin mijlocul povestirilor locuitorilor satelor, de ieri si azi, spuse si expuse generatiilor de maine.

In cadrul acestei campanii, pregatim implementarea urmatoarelor activitati:

  • Lansarea Ghidului Diversitatii Culturale din judetul Bistrita-Nasaud;
  • Concurs de povestiri multi-culturale;
  • Saptamana Multi+ („Multi+ Cultural. Gastronomic. Comunitar”).

Fiecare etapa a campaniei va fi anuntata publicului local prin intermediul paginii web a proiectului: www.socacite.ro si prin mass-media. Va invitam inca de pe-acum, cu mari si mici, sa va alaturati demersurilor noastre si sa sustineti promovarea diversitatii patrimoniului cultural-gastronomic al judetului nostru.

Detalii: www.socacite.ro | Contact: socacite@progressfoundation.ro | Comunicat de presa

Stiri

Fundația Progress lanseaz...

Fundația Progress lanseaz...

03-06-2024

Fundația Progress anunță la...

Ziua Națională a Educaț...

Ziua Națională a Educaț...

11-04-2024

BCR, prin Școala de Bani, cel...

CODE Kids la IQ Digital Cr...

CODE Kids la IQ Digital Cr...

27-03-2024

În data de 28 martie, 4 clubu...

Calea Plevnei Nr. 29, Et. 1, Ap. 3, sector 1, București, cod poștal 010221

Tel

Email: office@progressfoundation.ro

Fundatia Progress detine drepturile legale privind intreg continutul site-ului incluzand fara limitare: forma si modalitatea de prezentare, grafica si informatiile oferite.
Acestea sunt protejate prin legislatia in vigoare privind drepturile intelectuale.
Fundația Progress