ACTIVITATE: CE POȚI FACE CU O IDEE
Vă atrag coralii marini sau cristalele multicolore? Astăzi, la Ora să ȘTIM vă dăm idei și vă arătăm cum puteți crea cristale din sare.
Mai întâi, porniți sesiunea de lectură împreună cu copiii! Vă recomandăm cartea ”Ce poți face cu o idee”, de Kobi Yamada. Și apoi puneți în aplicare o super idee! Un experiment cu sare, apă și colorant alimentar! Rezultatul va fi uimitor! Zeci de cristale multicolore!
Vârsta: 7-10 ani
Tilu carte: Ce poți face cu o idee?
Autor carte: Kobi Yamada
Ilustrator carte: Mae Bensom
Obiectivul activității:
- Dezvoltarea de noțiuni de bază despre fenomene chimice de schimbare a stării, topire, evaporare, cristale.
Materiale necesare:
- Vas din sticlă,
- Sare de bucătărie (fină și o bucată mai mare),
- Ață,
- Două creioane,
- Colorant alimentar de diverse culori.
Preambul
Discutați cu copiii despre ce este aceea o idee. Pot să vă spună? Puteți închega o discuție cu ei despre idei astfel încât la final să aibă o înțelegere mai clară. Când vă apare vreo idee ce faceți cu ea? Cu cine povestiți despre ideile voastre? Credeți că e posibil ca ideea voastră să placă tuturor? Și dacă nu place cuiva, ce facem, uităm de ea? La ce poate să ne ajute o idee?
Sugestii sesiunea de citire
Citiți cartea copiilor după ce o prezentați. După fiecare pagină citită discutați pe baza imaginilor din carte, adresând întrebări și formulând răspunsuri împreună cu cei mici.
- Oare de ce eroul istorioarei n-a împărtășit ideea cu nimeni?
- De ce se temea să povestească despre ideea sa?
- Ce se întâmplă atunci când împărtășești o idee?
- Voi ce idei aveți?
- Ce trebuie să faceți voi cu ideea voastră din pliculeț?
Sugestii sesiunea de activități
Experimentul: O idee pe care vreți să o împărțiți cu copiii este cea a activității de mai jos. Subliniați că ideea aceasta, la fel ca cea din carte, are nevoie de timp ca să crească.
Într-un vas de sticlă faceți un amestec dintr-un pahar cu apă, 3 linguri mari de sare și un pic de colorant alimentar. Legați un fir de ață de mijlocul unui creion, iar la celălalt capăt de ață legați un cub mare de sare. Capătul cu bucata de sare se va scufunda în apa sărată, iar creionul se va așeaza pe gura vasului și se va lăsa pentru o perioadă de timp.
Explicați copiilor că este nevoie de timp pentru a face observații despre ce se va întâmpla și întreabați-i pe copii: Ce și Cum cred ei că se va întâmpla?
Dacă nu există posibilitatea de a observa experimentul pentru o perioadă mai lungă puteți pregăti acest experiment din timp și astfel le puteți arăta ce se poate întâmpla: apa din vas se evaporă puțin câte puțin și formează cristale pe creionul de pe vas. Cu ajutorul unei seringi se poate stropi cu colorant alimentar de diverse culori și se va obține o mare de corali.
Resurse suplimentare pentru adulți (bibliotecari, educatori, învățători, părinți, bunici):
🤝Programul Ora să ȘTIM este susținut de: Deutsche Telekom Stiftung
➡️Dă LIKE paginii noastre de Facebook și fii la curent cu activitățile și experimentele de la Ora să ȘTIM!👍