Proiecte

CODE Kids

Proiectul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice are ca scop crearea unei comunități active de copii, tineri și bibliotecari care să contribuie atât la dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor, cât și la implicarea acestora în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative.

Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copiii din mediile rural și urban mic, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.

Biblioteci publice din 6 județe ale României sunt parteneri strategici ai proiectului, fiind implicate direct în implementarea acestuia, prin personalul angajat și spațiile deținute.

Perioada: Ianuarie 2017- decembrie 2017| Partener educational: Asociatia ETIC| Buget: 96 500 USD| Proiectul “CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” este sprijinit financiar de catre Romanian-American Foundation| Detalii

 

Al treilea spatiu al comunitatii

Ideea propusa de “Al treilea spatiu al comunitatii” priveste formarea de cetateni activi si amenajarea in 6 biblioteci publice din Republica Moldova, a unor spatii – cuiburi ale democratiei – ce incurajeaza deprinderea comportamentelor civice, dezbaterea problemelor locale si luarea de initiativa pentru solutionarea acestora. Cuiburile democrației din cadrul bibliotecilor publice – inovative, moderne, realizate prin design participativ, vor constitui spatii de intalnire si dezbatere cetateneasca, cu acces liber pentru toti membrii comunitatii.

Perioada: Septembrie 2016- august 2017| Parteneri: Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova si Fundatia Progres| Buget: 33 584 EUR| Proiectul “Al treilea spatiu al comunitatii” este sprijinit financiar de catre Ambasada Regatului Tarilor de Jos in cadrul Programului ”MATRA|Detalii

New Challenge for Public Libraries (New Lib)

Prin proiectul New Challenge for Public Libraries (New Lib) ne propunem sa creem o comunitate transnationala formata in jurul  bibliotecilor publice active, in tarile europene implicate, pentru a impartasi bunele practici in testarea metodologiei human centred design (design centrat pe om), in conceptualizarea de servicii innovative si in implicarea activa a cetatenilor/audientei in crearea acestora.
Perioada: Mai 2016 – Aprilie 2018 | Parteneri: Consorzio Sistema Bibliotecario Nord Ovest (Italia),  Regiunea Lombardia (Italia), Universitatea de studii din Milano Bicocca (Italia), Biblioteca Lucio Craveiro Da Silva (Portugalia), Serviciul pentru cultura si cetateni din cadul Municipalitatii Aarhus (Danemarca), Biblioteca judeteana Nicolae Iorga Ploiesti (Romania), Fundatia Progress (Romania)|   Buget: 340 266.08 EUR | Finantator: Comisia Europeana in cadrul Programului Europa Creativa – Subprogramul Cultura| Detalii

Socacitele – Bucataresele comunitare

In traditia satelor transilvanene, socacitele sunt bucataresele prezente la toate evenimentele majore din viata satului – nunti, botezuri, dar si la pomene.  In cadrul proiectului “SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” ne propunem sa inregistram patrimoniul culinar din Valea Somesului Superior, sa identificam socacitele active in zona (cu precadere in localitatile Feldru, Rebrisoara si Rodna), sa promovam arta socacitului ca forma de antreprenoriat social si sa realizam, in format electronic, o serie de publicatii cu retete si traditii din domeniul “gazdacitului”.

Perioada: 2015-2016 | Buget: 15.000 EUR | Finantator: Granturi SEE 2009-2014, programul PA17/RO13 | Detalii

Al Treilea Spatiu

Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active (pe scurt, Al Treilea Spatiu) este un proiect finantat prin Granturile 2009-2014, in cadrul Programului Fond ONG Romania, ce vizeaza dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participarii civice prin: crearea de spatii care sa protejeze si sa promoveze valorile democratice (“cuiburi ale democratiei”), formarea de cetateni activi si consolidarea comportamentelor civice ale acestora prin analizarea performantei din sectorul public.

Perioada: Iulie 2014 – Aprilie 2016 | Buget: 245.884 EUR | Finantator: Granturi SEE 2009-2014, FOND ONG | Detalii

Silver Stories

Silver Stories (ro.: „Povestiri de argint”) este un proiect finantat prin programul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovatie, ce continua proiectul DigiTales – Extending creative practices (2011-2012, finantat prin programul Grundtvig) si programul national DigiTales, finantat de IREX (2013). Principalele obiective ale proiectului sunt crearea unui nou curs de povestiri digitale si livrarea acestuia de catre 11 bibliotecari-formatori, in 11 biblioteci judetene, pentru 16 specialisti in educatia grupurilor defavorizate (reprezentanti ONG, angajati din institutii publice – asistenti sociali, psiho-pedagogi, psihologi s.a.m.d).

Perioada: Noiembrie 2013 – August 2015 | Buget: 279.014 EUR | Finantator: CE, programul Leonardo da Vinci | Detalii

Bistrita gastronomica

Proiectul Bucate traditionale din judetul Bistrita-Nasaud (cunoscut si drept „Bistrita gastronomica”), finantat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, a facilitat redescoperirea si promovarea identitatii cultural-gastronomice din judetul Bistrita-Nasaud prin realizarea unui eBook cu retete traditionale, introducerea retetelor in oferta gastronomica a restaurantelor si pensiunilor din judet si crearea unui grup stabil de voluntari care sa aduca la suprafata intreg patrimonial gastronomic judetean.

Perioada: August – Noiembrie 2014 | Buget: 5000 RON | Finantator: Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud | Detalii

Bistrita mea, secretul meu

Bistrita mea, secretul meu, proiect castigator in cadrul competitiei Casa Ema vrea sa te miste, a fost implementat in perioada Iunie-Noiembrie 2014. Scopul proiectului a fost crearea colaborativa a unei harti subiective a orasului prin colectarea de selfie-uri realizate de bistriteni in locuri de care-i leaga o amintire deosebita. Cu alte cuvinte, proiectul si-a propus sa dezvaluie latura subiectiva, dar minunata a orasului Bistrita, incuranjand bistritenii sa arate ei insisi orasul ai carui locuitori sunt.

Perioada: Iunie – Noiembrie 2014 | Buget: 800 RON | Finantator: Casa Ema

Performanta scolara la orice nivel social

Performanta scolara la orice nivel”, proiect castigator in cadrul competitiei de proiecte Raiffeisen comunitati, a fost implementat in anul scolar 2013 – 2014 pentru a ajuta 60 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a de la Scoala Gimnaziala “Lucian Blaga” si de la Scoala Gimnaziala nr. 7 Viisoara – municipiul Bistrita – sa obtina rezultate bune la testele de Evaluare Nationala din anul 2014. Elevii au beneficiat de meditatii in regim after school la disciplinele limba romana si matematica. In acelasi timp, profesorii implicati in proiect de la cele doua scoli au participat la un workshop de folosire a metodelor inovative in predare, iar elevilor li s-au oferit rechizitele si culegerile necesare pentru instruire.

Perioada: 2013 – 2014 | Buget: 28.370 RON | Finantator: Raiffeisen, programul „Raiffeisen Comunitati” | Detalii

Voluntari Gradinari pentru Gradinite

In cadrul programului „Voluntari Gradinari pentru Gradinite”, Fundatia Progress in parteneriat cu organizatia RV Projects din Marea Britanie a renovat pana in prezent 10 gradinite din Bistrita si imprejurimi, implicand mai multi tineri si voluntari din orasul nostru si a organizat evenimente culturale (concerte caritabile), dar si actiuni de strangere de fonduri

Perioada: 2011-2014 | Buget: 50.000 EUR | Finantator: RV Projects (Marea Britanie) | Detalii

DigiTales

In decursul anului 2011 si inceputul anului 2012, Fundatia Progress a facilitat participarea a 14 bibliotecari formatori din 12 judete ale Romaniei la cursul de formare profesionala in metodologia Povestirilor Digitale (DigiTales) organizata de colegiul Goldsmiths din Marea Britanie. La intoarcerea in Romania, trainerii bibliotecari au instruit la randul lor seniori din comunitatile din care proveneau si astfel s-au realizat trei obiective importante: pastrarea identitatii culturale a comunitatilor, alfabetizarea digitala, incluziunea digitala a persoanelor de varsta a treia. S-au creat peste 100 de povesti digitale personale, interesante si captivante.

Perioada: 2011-2012 | Buget: 20.000 EUR | Finantator: CE, programul Grundtvig | Detalii

Si lista continua…

De la infiintarea sa si pana in prezent, Fundatiei Progress a derulat o multime de proiecte, atat la nivel local, cat si la nivel national sau international. Click aici pentru a descarca raportul anual al organizatiei noastre.

  1. Cine suntem
  2. Viziune
  3. Ce facem
  4. Cum lucram

Cine suntem

Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentala ce piloteaza initiative locale in domeniul educatiei/formarii, (e-)incluziunii si dezvoltarii comunitare pe care le scaleaza apoi, la nivel national, drept bune practici, inovatoare si de impact.

Viziune

Viziunea Fundatiei Progress este ca “small is beautiful” (ro.: “frumusetea sta in lucruri mici”), ceea ce inseamna ca activitatile sau interventiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor si a comunitatilor. De aceea motto-ul programelor fundatiei este: „Small steps, giant leaps!” (ro.: “Prin pasi mici, salturi uriase”).

In cei 18 ani de activitate, Fundatia Progress a implementat si continua sa implementeze proiecte (locale si nationale) axate pe consolidarea capacitatii locale, cetatenie activa, alfabetizarea digitala si inovarea sociala, ajutand grupurile vulnerabile (romii, tineri marginalizati, femei, persoane in varsta etc.) sa-si dezvolte noi competente si sa devina active in propriile comunitati.

In centrul abordarii noastre privind dezvoltarea stau bibliotecile judetene/locale ca hub-uri (puncte focale) de invatare pe tot parcursul vietii si centre de conectare comunitara a diferitelor grupuri sociale, in special a celor marginale.

  • I have worked with Progress Foundation because they are an absolutely reliable partner in our international projects. Participants from Progress Foundation are very well prepared concerning the subject of our cooperation (empowerment of vulnerable groups – girls/women) as well as they are strong personalities to stand for their own position and opinion. At the same time Progress Foundation represents real intercultural learning because of their open minded attitude and capacity to transfer differences into challenging leaning experiences. 

  • I really admire Progress Foundation for its original, courageous and meaningful idea of bringing democracy and civic activities into libraries. Thanks to that libraries become important spaces of POLITICAL CULTURE in their local communities. We keep finger crossed for this project and we look forward to implement it in Poland!

  • Progress Foundation does exactly what they say on the jar. They create a strong foundation to enable progress, whether it be the capacity of organisations to increase or the development of individuals not only to think outside the box, but to create a whole new space. I chose to work with Progress Foundation because of the commitment and passion and professionalism of their team. They understand the landscape in Romania and internationally. I am impressed both by the expertise and skills of their principals and by the resonance and power of their principles.  I look forward to the next opportunity to work with progress foundation again.

Stiri

Fundația Progress caută ...

19-03-2019

Fundația Progress caută volu...

Deutsche Telekom Stiftung ...

Deutsche Telekom Stiftung ...

27-11-2018

Deutsche Telekom Stiftung şi ...

Camelia Crişan: Dragi oam...

Camelia Crişan: Dragi oam...

29-06-2018

Conform datelor statistice ob...

Strada Transilvaniei, nr 24, Cladirea alba, biroul 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 010798

Tel

Email: office@progressfoundation.ro